Home Galerie Kunstenaars Exposities Nieuws Specials Boeken Contact
Vorige pagina << 
 
Flip Gaasendam
Werken
Boeken


 
   
   
 
 
Het licht lokt vanuit een open raam, het smeult achter veelkleurig glas in lood, het doorstraalt het interieur en trekt de aandacht van de toeschouwer naar de bron van het bestaan. Flip Gaasendam is de lantaarndrager van de grote meesters geworden, want ook bij hen is het licht de bezieling van alle dingen. Maar Gaasendam heeft er letterlijk zijn eigen uitstraling aan toegevoegd. Met de vrije, neo-impressionistische toets en de zeer persoonlijke poëzie neemt Gaasendam een opmerkelijke plaats in binnen de Noordelijke Figuratieven.

 

Flip Gaasendam schildert veelvuldig de wachtende mensen in de ‘stationsrestauratie’ van Groningen. ‘Modellen’ genoeg tussen al die komende en gaande reizigers, die zich bij een kopje koffie spontaan en ongeposeerd laten vereeuwigen door de kunstenaar. Gaasendam is er een meester in geworden. Met enkele rake toetsen zet hij precies díe essentie van een persoon neer, waar minder begaafde schilders dagen naar zoeken. Maar een model dat in het atelier poseert geeft meer van zichzelf prijs. Als het ‘klikt’ tussen model en kunstenaar, ontstaat er tijdens de poseersessies een wisselwerking waardoor de psychologische dimensie van de schilderijen zich verdiept.

 

Flip Gaasendam werkt sinds enige tijd met Maja, de roodharige Groningse die een heuse muze voor hem blijkt te zijn. Op meerdere schilderijen beeldt Gaasendam Maja af met een kimono. Niet om de illusie van een echte geisha op te roepen, want er bestaan geen roodharige geisha’s. De kimono accentueert slechts de mystieke kant van het nieuwe model, die de kunstenaar inspireert tot een collectie uitzonderlijk bezielde schilderijen.

 

Flip Gaasendam (1957) studeerde aan de Minerva Academie te Groningen. Zijn werk is opgenomen in collecties van o.a.: Drents Museum, Gasunie, ING en Unilever. In 1988 won hij de 'J. Egbertsprijs', t.g.v. Kunstlievend Genootschap Pictura te Groningen. Zijn samenwerking met De Twee Pauwen in Den Haag dateert van 1992. In 1997 nam hij deel aan de tentoonstelling 'Schilders van Minerva', de tentoonstelling die tegelijkertijd plaats vond bij De Twee Pauwen en in het Museum Panorama Mesdag.
 
De Twee Pauwen op Facebook
 
De Twee Pauwen op LinkedIN

MedCapz © All rechten voorbehouden - De Twee Pauwen © 2018 - Home | Contact